»Helgelandsgomme» eller « Kvitgomme» er godt og enkelt å lage😋
På skiva, på lefse, på vafler, på ei skjei…
Gommen er knallgod varm, men også kald.
Kan fryses hvis behov.. her kommer det ikke så langt før skålene er tomme😁
Her er bare to 6 skåler 🥳
I dag ble det gomme på skiva til frokost😋
Enkel å lage.
Koker opp hel melk..
(ca. 5 liter melk)
-1.liter kulturmelk røres inn, for å få fram ostemassen.
Ostemassen tas ut av mysa med en fiske sleiv å has i et dørslag. ( det vannet som blir igjen etter at melken har blitt til ost)
La mysa renne av ( en god halvtime)
Ha ostemassen i en kjele. Krakk/ rør den litt sund.
Ha i ca en halv liter melk, rør dette godt sammen, kok opp.
Ha i en god neve med rosiner.
1-2 ts. kardemomme.
1 desiliter sukker mot slutten av koketiden.
Ha i to ss hvetemel for å tykne. Kok under omrøring i ca. 5min.
Gommen tykner litt når den blir kald😃
Øse gomme i de skåler du vil bruke.
Strø over med kanel 😁
Vips😄
Så er det klart for innhogg🧑🎄