»Helgelandsgomme» eller « Kvitgomme» er godt og enkelt å lage
På skiva, på lefse, på vafler, på ei skjei…
Gommen er knallgod varm, men også kald.
Kan fryses hvis behov.. her kommer det ikke så langt før skålene er tomme
Her er bare to 6 skåler
I dag ble det gomme på skiva til frokost
Enkel å lage.
Koker opp hel melk..
(ca. 5 liter melk)
-1.liter kulturmelk røres inn, for å få fram ostemassen.
Ostemassen tas ut av mysa med en fiske sleiv å has i et dørslag. ( det vannet som blir igjen etter at melken har blitt til ost)
La mysa renne av ( en god halvtime)
Ha ostemassen i en kjele. Krakk/ rør den litt sund.
Ha i ca en halv liter melk, rør dette godt sammen, kok opp.
Ha i en god neve med rosiner.
1-2 ts. kardemomme.
1 desiliter sukker mot slutten av koketiden.
Ha i to ss hvetemel for å tykne. Kok under omrøring i ca. 5min.
Gommen tykner litt når den blir kald
Øse gomme i de skåler du vil bruke.
Strø over med kanel
Vips
Så er det klart for innhogg