Ut mot havet

Hei. 

Så er vi ute på Meløya igjen,ute i havet. 

Rart dette med havet, og meg. Jeg fasineres av havet og får ikke nok av å se,  kjenne lukten av hav, tang og tare. 

Havet er stort, lunefullt og skiftende, en vet ikke hva det rommer, det gir og tar. 

Havet har vært, og er i dag livsgrunnlag, nerven  for folk på kysten. Et være eller ikke være. Et element vi har, og bør ha respekt for. 

Havet har også en helende og helsefremmende innvirkning på oss mennesker, fint til rekreasjon, gir ro i en ellers stressende tilværelse.  

Sol og hav, ild og vann, to fine elementer sammen. 

Ha en fin kveld. 

Vårpuss

Hei. 

I dag har solen gjestet oss hele dagen. Lydene av aktivitet i nabolaget som snekring, spyling, pussing og skraping sier at dvalen slipper taket igjen, håper det varer. Nabojenta bygger hus i et tre, full fart hjem og i jobb etter første skoledag. Nydelig dag selv om grader utenfor leveggen ikke overstiger to siffer. 

Jeg bare nyter dagen i sola og gjør minst mulig. Spiser vafler med jordbær og rømme. Deilig å bare være, er jo 66. 

Fra min altan ser jeg en speilblank fjord der solen gir liv til små krusninger.

Min årlige vårpuss startet i dag. Og det er å male opp, restaurere mine hagesteiner. I dag er det min værsteinen, som har sin plass i trappa som fikk ny maling.  Å male på stein er en artig hobby, en kan male det som passer. Fint å utfordre sin fantasi, og det er mye ny energi i farger. 

Sett farge på dagene. 

Søndagstur til fjells.

Hei. 

I går kom sola, sneen forsvant,vår i vente. Ut på tur i slikt vær, så klart Søndagstur til Heggmoen, var tingen,sikkert sol som kunne brune ett vinterblekt ansikt, eller to. Vi to, pakka sekker og dro mot fjellet. 

Langt å gå i oppoverbakker, så pulsen fikk fart og muskler i beina fikk strekt på seg. Gikk greit å gå på vei, men så kom villmarka, der ingen hadde gått på lenge og snøen var minst en meter, og løssnø. Her fikk adrenalinet, hjerte, lunger, føtter og humøret pangstart. Med fare for helse, beinbrudd og forstuelser baska jeg meg etter den fjellvante turoperatør, mere og mere forb… da jeg omtrent  hvert femte skritt sank gjennom sneen til over knærne. Lovet dyrt å hellig at hørte jeg en gang til om tur til Heggmoen, ble ikke jeg med. 

Vell fremme ved målet og bålet ble tent, kaffe og bål stekte fiskekaker kom innenfor kragebenet ble humøret bedre og erkjente at jeg blir med neste gang å. 

Snakk om opplegg, endelig snøfritt i gata, da kjør vi til fjells og snø, skjønn det den som kan. 

Uansett vell hjemme og etter en dusj kjenner jeg at denne turen hadde hele meg godt av. Godt å ha en god venn som tar meg med og tåler sytet.

En tur i naturen er beste medisin mot det meste, også humøret. 

Ha en strålende dag. 

Soldag.

 

Hei. 

I dag våknet jeg opp til solstråler, trodde knapt mine egne øyne, men kjente varmen, og herre skaper det var godt. Værmeldingen hadde meldt det i går, men værmelding tror jeg like mye på som nissen, altså ikke helt. I Alle fall arbeidslysten trengte seg på som en løvetann gjennom asfalt. Hus og hjem trengte sårt til vask og luft. Ut med tepper og sofaputer, bord og stoler vasket oppe og nede. Vasket klær og tepper. 

På slike dager er fjordlands helt topp for en over 60.

Så kom jeg på at en ostekake kunne jammen ikke være feil på en soldag, tross alt lenge siden en slik gjest var på besøk. Må ta godt i mot sine gjester, det lærte jeg hjemme, i gamle dager. I grunnen en fin lærdom. 

Utrolig hvor mye solen gir, og jeg/vi tar imot av dens energi. Det er som om kroppen våkner og gror. Som i sangen :Nu livnar det i lundar. .        Og atter som eit under Nytt liv av daude gror. Det stemmer!! Han Elias Blix hadde rett. 

No har jeg fått en gjest, så No blir det solkake. Ha en strålende dag, og kjenn på varmen,( 6 grader ute, men inne er det mere.). Klem. 

Dagens aktivitet :Fiskemat

Hei. 

Kommet langt på dag, men startet tidelig på dag med å lage fiskemat av fangsten etter de siste dager på havet. Var heldig å få hjelp av veteran på fiskemat, Oddlaug. Det vil si, hun var veteran og jeg hjelper. Det ble hele 350 fiskekaker og ca. 50 fiskeboller av hyse. Nydelig mat, bedre enn alle “bestselgere” i butikken, inneholder masse fisk og andre gode varer. Må si jeg føler meg heldig som får boltre meg i en slik ressurs,det er ingen selvfølge. Det er noen år siden sist jeg var i denne posisjon. Mat, ren og kortreist mat er blitt luksus i dag, tenk på det. Og kanskje blir vi mere klare over etter etter hvert, allerede no. Å ha kunnskap og respekt for matforvalting er gull verd. 

Ha en fin dag. 

Dagens aktivitet: På havet, igjen.

Hei. 

Jada, var ute på havet og fisket i dag også, men no er det stopp, for ei stund. Fikk masse torsk i dag, så da er alle fornøyd. Denne blir til klippfisk og boknafisk. Fikk også en fin liten kveite. Var en fin dag med stille sjø og ikke regn, fin temperatur ca. 8 grader. 

Dagens meny. 

Stekt små kveite. Fisket i dag. Den var ca. 3 kg. Denne størrelsen er gode til steking. 

Stekt Lyr.

Hei.

Dette er første gang jeg steiker Lyr. Bruker den  vanligvis til fiskemat og da gjerne  sammen med torsk.             Erfaringen i dag et at Lyr er god steikfisk, på høyde med sei.             Kan anbefales. 

Litt om min fremgangsmåte. 

Skjære file. Skråskjær fileen i serveringsbitet. Vend bitene i mel og krydderblanding. Varm panne, og lett brunet melange margarin. Steik /brun på begge sider. Ha på fløte og kok sammen i 5-10 min. Og du har en alle tiders middagsretter sammen med kokte poteter og raspet gulrot.              God fornøyelse! 

Skråskjær gir bedre hold. 
Kan jo selvfølge bruke matfløte. (var dette vi hadde i dag) 
Server med brunet smør vil også smake godt. 
Salt, pepper, timian og hvetemel. Ikke vær redd med salt, fisk tåler det. (ca 3spiseskjeer her) 

Dagens aktivitet : Garnfiske på havet.

Hei igjen. 

Da var dagens fisketur i havn. Vi satte torskegarn i går, og dro dem opp i dag. Alltid spennende hva en får, og om en får noe. Fangsten ble ikke som håpet på, nemlig masse torsk, ble mye annet. Lyr, hyse, longe , kveite og litt torsk. Det betyr at det blir å lage fiskekaker, og det er godt hvis jeg lykkes. Ute på havet i fint rolig sjø ca 5 timer gir glød i ansikt og kropp. En god følelse av velvære, naturlig spa. 

Fisk er fine råvarer til mange varierte retter. 

I dag prøver vi stekt lyr på menyen. 

Torsk og Hyse. 
Sloss om innmaten. Måsen varsler alle om mat i området, så tar de kampen om godene. Den sterkes rett. 
Har du fyr, har du løkter langt din vei… Viktig å bli loset gjennom faren som lurer. 

Morgenstund

Hei. 

Det regner ikke, kanskje sol i dag. 

I dag var jeg oppe så tidlig at jeg fikk delta litt i naturens morgenstund. Med frokosten på bordet og kaffen i koppen satt jeg å beundret utsikten mot havet og hørte på stillheten,deilig. Da fikk jeg øye på en oter som beveger seg, han spiste på noe, og der, kom det jammen en til. De to gled ned av skjæret og ut i vannet, dykket og opp igjen, så ut til å leke seg. Jeg prøvde å fange de inn på linsa, men for dårlig kamera. Men har de på netthinna,og minner. Like etter at de forsvant kom ei ørn. Hun spiste rester av fisk som oteren hadde fanget. Så kom kråka, den ville også ha en smak. Alt dette tok litt av min tid på morran, egentlig en fin tid. Min kjekke venn måtte rydde av bordet og innstille kikkerten, greit samarbeid, synes jeg. 

-Morgenstund har gull i munn-, sier ordtaket. 

Ha en fin dag. Se ut av vinduet så oppdager du noe spennende.