Hei.
I dag har vi hatt «kvalitetstid» bestemor og prinsessa. Vi har laga mat basert på oppskrifter fra våre formødre, både mine og hennes. Disse delikatessene ble,og blir brukt og laget gjennom mange tiår, hundre år. Men noen ingredienser er endret og byttet ut til «nest best» ,fordi disse ikke finnes i handel i dag.
Ting endres- fremskritt kalles det. Det er bra og slik skal det være. Men vi kan strebe etter å holde linken av tradisjoner kvinner har delt gjennom slektens gang åpen og levende.
Det er spennende, lærerikt og viktig. Og når jeg i tillegg har en lærevillig 15 åring som assistent og lærling er saken «plankekjøring».
Det har vært noen smakfulle og herlig timer.
Helgelandsgomme «kvitgommen» og saupkjeks, her i familien « mormor kjeks».
Saup,er det «syrlig vann» som blir igjen etter at rømme er blitt smør. Dette ble brukt til mange matretter, en viktig tilsetting for god smak. Mange kjerner smør på sine gårder og var selvforsynt, andre fikk en smak. Skulle gjerne hatt noen liter av dette, en vanlig smak og tilsetting i min barndoms hjem.
Tenk det!
Timer der det er bestemor som må ha telefonen!!!
Til å ta bildet, bare det…sant!
Til ettertanke. Vi over 66 har mye å bidra med hvis vi bare finner rette kanal og lytter.
Ferdig! Nam, nam. Til kjeks, brød, vafler etc
Ferdig! Nam å atter nam! Ingen slankemat.
Lærlingen anbefales for videre jobb.