Helgelandsgomme

Hei!

Dagen starta i den tia hanen galer, følte meg så våken at det var bare å trø i tøflan å sett på kaffen, først på med P1+….

Så kom arbeidslysten, før jeg trakk opp persiennene!

Gomme, er første oppgave dag ( luke 4…)

Denne varianten er jeg vant med fra min oppvekst på landet. Mamma brukte saup til å skille ut ost fra melk( ekte kumelk ). Vi kjerna smør på gården og leverte til meieriet -Tine.

Vi barna sto på en krakk for å nå opp til separator når vi skulle separere melka…minner. Få ta det senere ..

Skal vise deg, som vil, hvordan jeg lager «Helgelandsgomme «eller «hvit gomme». 
Greit å kunne, tenker jeg…

Er enkelt, snart og godt. Passer til/på lefser, vafler og brødskive.

Brukte her: 

(Litt ca…en dæsj, en næve og en slump …)

Ca. 4 l helmelk.

0,5 l surmelk

1ts. Kardemomme 

1dl sukker

rosiner etter smak.(. 1 dl)

*****
0,5l helmelk til å koke opp osten i

1,5ss. Hvetemel til jevning

Litt kanel 

Lykke til !

Helgelandsgomme klar til inntak 
Kok opp helmelk
Ha i surmelk, kok opp, ha i så mye at all ost er ute. (se farge på vannet, mysa)
Ta ut ostemassen med en sleiv, ha i en sil, la stå en god halvtime å renne av.
Osten has over i ny kjele og tilsettes ca. 0,5 liter helmelk. Rør/visp ut ost i melk og kok opp, rør så det ikke svis i bunn.
Ha i kardemomme, rosiner og ca. 1-2 ss hvetemel, kok og rør noen minutter for å få bort melsmaken. Sukker røres inn til slutt.
Ha på fat, beger, strø på kanel. Klar! Kan fryses . Du kan fryse ned osten også, å ta den opp å lage gomme senere.
0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

    Dette skjemaet er beskyttet av reCAPTCHA.
    Googles Personvernregler og vilkår for bruk er gjeldende.

Siste innlegg