Hei!
Dagen starta i den tia hanen galer, følte meg så våken at det var bare å trø i tøflan å sett på kaffen, først på med P1+….
Så kom arbeidslysten, før jeg trakk opp persiennene!
Gomme, er første oppgave dag ( luke 4…)
Denne varianten er jeg vant med fra min oppvekst på landet. Mamma brukte saup til å skille ut ost fra melk( ekte kumelk ). Vi kjerna smør på gården og leverte til meieriet -Tine.
Vi barna sto på en krakk for å nå opp til separator når vi skulle separere melka…minner. Få ta det senere ..
Skal vise deg, som vil, hvordan jeg lager «Helgelandsgomme «eller «hvit gomme».
Greit å kunne, tenker jeg…
Er enkelt, snart og godt. Passer til/på lefser, vafler og brødskive.
Brukte her:
(Litt ca…en dæsj, en næve og en slump …)
Ca. 4 l helmelk.
0,5 l surmelk
1ts. Kardemomme
1dl sukker
rosiner etter smak.(. 1 dl)
*****
0,5l helmelk til å koke opp osten i
1,5ss. Hvetemel til jevning
Litt kanel
Lykke til !