Helgelandsgomme

Hei!

Dagen starta i den tia hanen galer, følte meg så våken at det var bare å trø i tøflan å sett på kaffen, først på med P1+….

Så kom arbeidslysten, før jeg trakk opp persiennene!

Gomme, er første oppgave dag ( luke 4…)

Denne varianten er jeg vant med fra min oppvekst på landet. Mamma brukte saup til å skille ut ost fra melk( ekte kumelk ). Vi kjerna smør på gården og leverte til meieriet -Tine.

Vi barna sto på en krakk for å nå opp til separator når vi skulle separere melka…minner. Få ta det senere ..

Skal vise deg, som vil, hvordan jeg lager «Helgelandsgomme «eller «hvit gomme». 
Greit å kunne, tenker jeg…

Er enkelt, snart og godt. Passer til/på lefser, vafler og brødskive.

Brukte her: 

(Litt ca…en dæsj, en næve og en slump …)

Ca. 4 l helmelk.

0,5 l surmelk

1ts. Kardemomme 

1dl sukker

rosiner etter smak.(. 1 dl)

*****
0,5l helmelk til å koke opp osten i

1,5ss. Hvetemel til jevning

Litt kanel 

Lykke til !

Helgelandsgomme klar til inntak 
Kok opp helmelk
Ha i surmelk, kok opp, ha i så mye at all ost er ute. (se farge på vannet, mysa)
Ta ut ostemassen med en sleiv, ha i en sil, la stå en god halvtime å renne av.
Osten has over i ny kjele og tilsettes ca. 0,5 liter helmelk. Rør/visp ut ost i melk og kok opp, rør så det ikke svis i bunn.
Ha i kardemomme, rosiner og ca. 1-2 ss hvetemel, kok og rør noen minutter for å få bort melsmaken. Sukker røres inn til slutt.
Ha på fat, beger, strø på kanel. Klar! Kan fryses . Du kan fryse ned osten også, å ta den opp å lage gomme senere.
0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg