Hei.
I dag fikk jeg en fin bukett rabarbra fra øya på Helgeland, øya der jeg har bodd lengst..
Min søster Anita kom med denne fine gaven, en gave med omsorg.. hun vet jeg liker rabarbrasuppe med is…
Slike gaver fra hjertet er gode å få.. ingen store ord og fin pakkepapir, men omhyggelig pakket for å holde friskheten.
Rabarbra var i på menyen i min oppvekst og jeg tok den med videre.
Suppe og grøt var sommerdesser. Syltetøy til hele året, godet på vafler, brød og kakefyll.
Den gang ble de variasjoner som var tilgjengelig brukt. Ikke alle hadde rabarbrarot i sin hage heller.
Rabarbraplanten er en gammel, hardfør, mat og medisinplante som opprinnelig kommer fra de nordlige og sentrale deler av Asia.Planten ble dyrket i Europa fra 1600-tallet.
Den sure smaken av rabarbra skyldes hovedsakelig malonsyre (eplesyre), men stilkene inneholder også endel oksalsyre som kan gi økt risiko for nyrestein.Rabarbra kan også virke som avføringsmiddel.
Her nord høstes rabarbraen vanligvis frem til St. Hans. Etter Sankthans blir planten stadig mer trevlete, «går i stokk»,når den bygger opp næring til neste sesong.
Som barn var det en fest når vi fikk en sukkerkopp og en rabarbrastilk…
Ja, ja mye til fest!! Men sånn var det!
Takk for omtanken og gaven til min søster! Blir mye dessert dette ..
Rabarbra, vann, sukker, vaniljestang, kokes og tykner med potetmel. Is eller krem til topping, supert friskt!!!