Rabarbraplanten er en gammel, hardfør, mat- og medisinplante som opprinnelig kommer fra de nordlige og sentrale deler av Asia. Planten ble dyrket i Europa 1600-tallet og kom til Norge på 1700-tallet.
Må brukes med forsiktighet og i små mengder da planten innholdet giftige stoffer og kan gi nyresvikt .
I mitt område og oppvekst hadde de fleste en rabarbrarot i sin hage eller eiendom. Rabarbra ble brukt til syltetøy, dessert-suppe og grøt med fløte, saft og vin. Jeg kjenneren ikke til den medisinske bruken.
Som barn fikk vi, og til stor glede, en kopp eller beger med sukker og tillatelse til å ta opp en rabarbrastilk, dra av det ytterste laget, dyppe i sukker å spis, var godt !! Hmmm …,Vet no ikke om det I dag er like himmelsk.
Rabarbrasuppe med is eller krem og rabarbrasyltetøy liker jeg enda, og lager det når jeg finner en raus rabarbrareier. Og det fant jeg, naboene. Takk!
Syltetøyet er godt på skiva, vafler, kjeks og ost. Godt i pai, kakefyll og desserter.
Tips til en ny eller gammel smaksopplevelse. Fin aktivitet, men må plukkes før st.Hans (for da stokker den seg, grovere konsistens).
Lykke til !
varm suppe med is.